tirsdag 12. april 2011Legg til bildetekst

Praktisk info om huset:

8 sengeplasser fordelt på 3 dobbeltsenger og 2 enkeltsenger.

Pris pr uke: 4500,-   over 5 personer 5000,- pr. uke


Internett
Det er ikke internett tilgang i huset. Nærmeste punkt med trådløst nettverk er hotell Littoral nede ved hovedveien. 3G fungerer dårlig i området (2013)
TV
Det er ikke TV i huset.
Parkering
Det er mulig å parkere foran huset med en liten bil (må rygge siste 50m opp). Har man en litt større bil kan denne parkeres ca 50m nedenfor huset. (Se kart for hvordan du kjører)
Vann
Varmtvannsbereder og vann står på hele tiden. Må det stenges er det kran ute ved siden av garasjeporten.
Lukt fra sluket er ikke uvanlig, og det hjelper å stenge proppen i bunnen (vri metallristen i bunnen).
Vær forsiktig når du stenger kranene. Du trenger ikke bruke stor kraft da det er lavt vanntrykk i huset.
Strøm
Står alltid på. Sikringskapet er i gangen i første etasje. Automatsikringer. Trykk på stor sort knapp (hovedbryter) dersom ingenting virker.
Søppel

Hentes på morgenen mandag og torsdag. Sett/heng ut spann og poser på trappa på morgenen. Tenk på kattene. Matrester bør ligge i spannet med lokk.
Nøkler
Nøkkelen til døren på takterassen henger i første etasje
Gass
Gassflasker står i garasjen og gassen står alltid på. Er det tomt kontaktes Hussain som sørger for å bytte flasken.
Oppvarming
Det står vifteovn i det gule skapet i første etasje. Ønsker man å fyre i peisen ligger det fyringsved i rommet ved peisen. Trenger man mer ved kontaktes Hussain.
Kjøling
Det er ikke air conditioning i huset da det ikke er nødvendig pga riad constirksjonen, og dersom man holder dører og vinduer lukket i første etasje holder huset en behagelig temperatur også i varme perioder. 
Vask av klær
Det er vaskemaskin i første etasje. Still inn program, trykk på knappen ”Arret” og deretter ” XXXX” så starter maskinen. Tørkestativ står på taket.
Sand og støv
I Aourir blåser det hele tiden fin sand inn i huset. Derfor er mye grått eller brunt og ser skittent ut selv om det er nyvasket, spesielt ting som står ute.
Hushjelp
Trenger man noen til å lage mat samt daglig rengjøring og oppvask sier man fra til Hussain så sørger han for dette.
Utemøbler
Vennligst ikke la møblene stå ute i regnvær. Sett de inn i rommet på taket når det regner.

Været i området rundt Aourir er ganske stabilt gjennom hele året og om sommeren blir det sjelden like varmt ved kysten som i innlandet. Temperaturen ligger om dagen på 25-35°C og om natten 20-25°C. Solen er sterk så smør deg godt med solkrem. I innlandet kan de bli betydelig varmere og ofte opp mot 40-50°C om dagen.
I vinterhalvåret varierer temperaturen mer. Dagtemperaturen er da rundt 18-25 °C og om natten kan den komme ned i 10-12°C. Ta derfor med deg varme klær til kvelder og netter.
Det er tre offisielle språk i Marokko –arabisk, berber og fransk. Nesten alle Marokkanere snakker fransk så kan du noen gloser er det en fordel. På de større stedene og hoteller snakker de også litt engelsk.
Kysten av Marokko er kjent for de lange badestrendene mot Atlanterhavet. Flere steder er det i vinterhalvåret ganske høye bølger og surfing er veldig populært. Husk at er det høye bølger kan det være understrømmmer i vannet og på større badestrender er det derfor ofte badevakter (om sommeren). På de fleste strender kan du leie solseng og du finner ofte en liten restaurant der som serverer ferske delikatesser fra havet.
Nord for Aourir er det praktisk talt sammenhengende badestrand til Taghazoute. Det er flere avkjøringer på veien der du kan sette fra deg bilen nede ved stranden. Nærmeste badestrand er i Aourir og er i gangavstand fra huset (ca 10 minutter).
Om sommeren er vannet rundt 25°C mens om vinteren varierer det mellom 15-20°C.
Priser: Leie av solseng 20 Dh pr. stk og parasoll får du også for 20 Dh (2013)
Det enkleste er å leie bil. Bilutleiefirmaene er tilstede på flyplassene. Det anbefales å leie en liten bil da det er trangt i gatene inne i Aourir og det er praktisk dersom man vil dra på en biltur på veier i fjellene. Skal du ut på langtur til Marrakech er det greit å ha noe som er litt større da det er 120km/t på motorveien.
Når du parkerer et sted er det nesten alltid slik at man betaler litt for parkeringen. 2-5 Dh er vanlig pris (2013).  

Generelt er det mest praktisk med kontanter i Marokko. Kort tar de kun i større butikker og på hoteller. De mest spennende handelsområdene er soukhene som er plasser med mange små butikker.
Aourir
I Aourir får du tak i det meste. Besøk en av de små lokale butikkene for en kulinarsk opplevelse.
Taghazoute (5 min)
I Taghazoute er det flere små restauranter og gode shoppingmuligheter.
Agadir (20 min)
I Agadir er det mulig å få tak i alt du trenger og dersom du ønsker å dra på et stort kjøpesenter er Majane å anbefale. Der har de også alkohol og matvarer med svinekjøtt.
Noe annet som MÅ besøkes er Soukhen i Agadir. Dette er et område med  over tusen butikker som byr på en eksotisk opplevelse på en autentiske Marokkansk handelsplass. Du kan også leie en offisiell guide som kan vise deg de områdene du måtte være på jakt etter.
Imouzzer (56 km)
Imouzzer er en autentisk liten fjellansby ca 1t 15 min time kjøring fra Aourir. Her har tiden stått stille og du kan oppleve hvordan Marokkanere i fjellene lever. Det er ett fantastisk hotell (Hotel Cascades) i byen dersom du ønsker å bli der en liten stund. Fra hotellet kan du være med på guidede vandre- og kjøreturer i området.
Essaouria (160km)
Essaouira (tidligere kalt Mogador) er en fiskeby ca 2,5t kjøring nord for Aourir. Her kan du smake på ferske delikatesser fra havet eller gå en tur i strandområdet og se på fiskemarkedet. Det anbefales å besøke medinaen som er den gamle byen.
Marrakech (260km)
Marrakech er en stor by med over en million innbyggere som ligger i innlandet ca 3t kjøring unna. Om sommeren kan det bli veldig varmt i innlandet i Marokko og dette gjelder også for Marrakech. Vi har selv vært der i juli med over 40°C i skyggen som kan bli litt i meste laget for en som ikke er vant til det. Bosted kan du bestille på internett, men de kan være litt vanskelige å finne. Byen har også sin soukh som ligger i Jemaa el Fna i den gamle medinaen. Denne er enorm i sin størrelse med mange tusen butikker i en labyrint av små gater. Kjører du bil til Marrakech må man planlegge med å parkere i utkanten av medinaen da kun hestekjærrer og mopeder kommer inn i området.
I de fleste mindre byer i nærheten er det faste markedsdager.
·       Aourir – onsdager
·       Taghazoute og Imouzzer – torsdager
Ellers er det 2-3 timers kjøretur til spennende steder som Imouzzer, Taroudannt, Eassaouria, Tiznit og Marrakech.
Dersom du reiser til Essaouria eller Marrakech som er lengst bort kan det være lurt å planlegge med en overnatting eller to. Ønsker du å bo på et mer autentisk Marokkans sted bør du søke etter steder som heter noe med ”Riad”. Disse stedene er ofte restaurerte klassiske gamle Marokkanske hus med et åpent rom i midten som ofte er beplantet. Disse er også gjennom sin konstruksjon svalere enn mange nybygde hoteller. 

Dar:   Hus
Riad:  Tradisjonell bolig omkring et gårdsrom ofte med beplantning
Kasbah:  Befestet hus med ett eller flere tårn. Normalt større enn en riad
Medina:  Tradisjonell arabisk by omkranset av festingsmurer. (Typisk Essaouria og Marrakech
Ramadan:  Den niende måneden i det muslimske året (ett måneår). Denne måneden må muslimer faste fra soloppgang til solnedgang.
Minaret:  Tårnet i en moské der man kaller inn de troende til bønn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar